BOUWBOUWBOUW

- Aug 01, 2017-

BOUWBOUWBOUW

Onomkeerbaar is het meest ecologische framemateriaal, hout, zowel een hernieuwbare bron als een die de uitstoot van broeikasgassen vermindert wanneer deze gebruikt worden in plaats van andere materialen.

Geplaatst door: Ecohome | Mélodie Kohler en Céline Lecomte

 

Timber frame construction

Houten frame constructie © Bala Structures

Tekst aangepast door Natalie Pavey

De milieuvoordelen van houtframe constructie:

Als het enige hernieuwbare bouwmateriaal heeft hout veel voordelen ten opzichte van andere materialen. Het vereist minder energie om te produceren in termen van extractie, productie en transport van hulpbronnen. Hoewel het nog steeds voorkomt in woningbouw, is hout in grote mate vervangen door beton en staal in de meeste commerciële toepassingen.

Volgens een studie onder leiding van de CORRIM (Consortium voor Onderzoek naar Hernieuwbare Materialen) leidt de levenscyclus van staal en beton 26% tot 31% meer broeikasgasemissies dan die van hout.

In werkelijkheid is het bouwen met hout een maatregel die kan helpen bij het bestrijden van de klimaatverandering, op voorwaarde dat er evenveel nieuwe bomen worden geplant. Door de koolstof om hen te vangen en om te zetten in zuurstof (het proces van fotosynthese), helpen bomen de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

timberframe construction

Houtraamplafond © Ecohome


Bovendien hebben bomen een grote CO2-opslagcapaciteit aangezien ze koolstof nodig hebben om te groeien. In feite bestaat ongeveer 50% van de massa hout (wanneer het droog is) uit koolstof, die in het hout blijft, zelfs nadat het is geoogst. Zo is gebleken dat het gebruik van een vierkante meter hout in de bouw 0,9 ton CO2 uit de atmosfeer verwijdert.

Dat betekent dat een typische houten structuur ongeveer 2.400 vierkante meter meet. Behoudt het equivalent van 29 ton koolstof, of hetzelfde bedrag dat door een gemiddeld pendeldienstvoertuig wordt overgebracht over een periode van 5 jaar (ongeveer 12.500 liter gas). Bovendien voorkomt een vierkante meter hout die in de bouw wordt gebruikt, de uitstoot van 1,1 ton koolstof bij vervanging van andere materialen.

Daarnaast heeft hout een lange levensduur, onder de voorwaarde dat het goed onderhouden en beschermd is tegen vochtschade en plaag zoals mierenmieren. Hout weegt ook veel minder dan beton, waardoor het ideaal is voor lichtframe constructie.

Gezien deze voordelen zijn architecten nu de knowhow voor houtconstructie opnieuw aan het werven en sommige organisaties bevorderen specifiek het gebruik van hout voor huisbouw, renovatie en bepaalde commerciële toepassingen.

De waarheid over brandweerstand en houtstructuren:

De brandbaarheid van het bouwmateriaal van een gebouw heeft weinig te maken met brandveiligheid. Statistieken tonen aan dat het brandgevaar niet groter is voor houten huizen dan voor bouwwerken die gebouwd zijn met andere structurele materialen. De bepalende factoren zijn meer de verbrandbaarheid van interieurinrichting, de aanwezigheid van functionerende rookmelders en bewaking van brandveiligheidsbewustzijn.

Het vermogen van een constructief element om vuur te weerstaan, hangt in hoofdzaak af van het gedrag van de componenten onder hoge temperaturen. Naast het branden met een snelheid van 0,7 mm per minuut (4,2 cm per uur), blijven houten structuren stabiel, zelfs als het vuur lang duurt.

Isolatiebeschermers en gipsplaatplaten (gipsplaten) kunnen ook worden gebruikt om houten structuren tegen hitte te beschermen en houtelementen kunnen zo ontworpen worden dat een mate van brandweerstand varieert van 45 minuten tot 2 uur, afhankelijk van het ontwerp en de keuze van materialen.

The 9-story wood frame Stathaus Building in London

Het 9-verdiepingen houten frame Stathaus-gebouw in Londen © Waugh Thistleton Sudio


Multi-story houtframe constructie:

Tot op heden is het Stathaus-gebouw in Londen, ook wel de Timber Tower genoemd, de grootste houtconstructie ter wereld, bestaande uit 8 houten vloeren en 1 verdieping op een betonplatform. Het werd gebouwd met behulp van een structureel systeem dat door KHL (Oostenrijk) werd perfectioneerd.

Het cross-laminated timber werd geprefabriceerd met behulp van houten tongen ontworpen, waarvan de verhoogde dichtheid het gebouw uitrustt met een uitstekende geluidsisolatie. Volgens de berekeningen van de architecten heeft het gebruik van hout in het project de uitstoot van meer dan 310 ton koolstof in vergelijking met andere materialen verhinderd.

Hout: onderbenut en overbenut:

Er is veel potentieel om de hoeveelheid hout te verhogen die wordt gebruikt in zowel woon- als niet-residentiële bouw. Nieuwe houtproducten en innovatieve bouwpraktijken helpen het gebruik van hout te verhogen. De acceptatie van ingebouwde bouwmaterialen door bouwcodes kan echter ook bijdragen tot die stijging.

Een bijkomend voordeel van bepaalde soorten geanimeerde houtproducten is het vermogen om kleinere stukken te gebruiken die anders als afval zouden worden beschouwd. Dit kan de last op zowel stortplaatsen als onze bossen verminderen.

Een verhoogd gebruik van hout vereist ook bescherming van bossen en duurzame managementpraktijken. De Forest Stewardship Council heeft onlangs een nieuwe houtregeling beschreven Die door de EU is opgericht, die illegaal geoogst hout willen verbieden, zowel ingevoerde als binnenlandse geproduceerde, uit de markt, waarin wordt gezegd: "Vanaf 3 maart 2013 moet elke marktdeelnemer die voor het eerst hout of houtproducten op de EU-markt plaatst, ervoor zorgen dat Ze zijn legaal geproduceerd. "

Soortgelijke maatregelen van andere landen kunnen helpen om trends te veranderen en duurzame praktijken voor het bouwen met hout te bevorderen.